Bude odveta úspěšná?

29.04.2016 20:32

Zítra 30.4. od 17:00 přivítá doma naše Áčko tým braškovského sokola.

Hráči se na podzim po devadesáti minutách rozešli smírně 3:3, ale bonusový bod si po výtězství v penaltovém rozstřelu odnesli domácí (zápas si můžete připomenout ZDE).

Máme tedy po nevydařeném zápase v městečku co napravovat.

 

Profil Sokolu Braškov:

Historii braškovského fotbalu lze rozdělit do tří období.
 
První období můžeme počítat od roku 1927 kdy  vzniká v obci – tzv. Jednota proletářské tělovýchovy – JPT Braškov , která fungovala do roku 1931.
 
V neděli 12. Června 1927 odpoledne při slavnostním otevření hřiště „Pod studánkou“ se tedy v přátelském zápase proti JPT Dobrá počaly psát dějiny fotbalu na Braškově.
 
V čele JPT Braškov v tomto období stál Jaroslav VALEŠ , který se tedy stal historicky prvním předsedou fotbalového oddílu v naší obci.
 
V důsledku tragických událostí okupace naší vlasti v období II.světové války byl tento obětavý činovník popraven dne 16.března 1942 v koncentračním táboře Mauthausen.
 
K trvalému uctění jeho památky a zejména jako výraz ocenění jeho zásluh o rozvoj kopané v obci  , bylo při příležitosti jeho nedožitých 75. narozenin přejmenováno hřiště TJ.Sokol Braškov dne 1.5. 1972 na Stadion Jaroslava VALEŠE.
 
Druhou etapu vývoje kopané v Braškově můžeme sledovat od roku 1931.
 
Tehdy dne 15. června došlo k první schůzi Sportovního klubu Braškov.
Prvním předsedou SK Braškov byl zvolen Josef VYŠÍN.
 
Sportovní činnost byla zahájena ihned , takže již 21.června 1931 byl sehrán první zápas – SK BRAŠKOV : DOKSY B S výsledkem 4:2 pro hostující Braškov .
Během tohoto roku byly hrány pouze přátelské zápasy a to na hřištích soupeřů. V důsledku tehdejší hospodářské krize  hráči startovali v darovaných dresech od SK Kročehlavy.
11. října byl SK Braškov přijat za člena ČSFA – župa středočeská.
 
V roce 1931 tedy existovaly v Braškově dva oddíly kopané!!! Vzájemně se utkaly pouze jednou. Na hřišti „U studánky“ skončilo utkání nerozhodně 1:1.
 
Koncem tohoto roku pak JPT Braškov  svoji činnost ukončil.
 
1.března 1932 byl SK Braškov přihlášen do mistrovské soutěže – kladenské
 
IV. třídy .Je nutné poznamenat , že nejlepší hráči ze zaniknuvší JPT do SK Braškov nepřešli.
V roce 1947 se SK Braškov dostává do značných finančních problémů a rozprodává některé hráče. Zájem o kopanou v obci upadá , a dne 28.října 1948 z rozehraných soutěží odstupuje. Po dlouhých 17ti letech.
V letech 1949 – 1954 se na Braškově fotbal nehrál, hřiště bylo vráceno státním statkům a zbylí hráči odcházejí k hostování.
 
K obnovení činnosti, a vlastně třetí etapě života kopané v obci dochází v roce 1954.

Výše uvedeného roku díky komisi Národní fronty získává obec do vlastnictví pozemek k vybudování hřiště – vedle lesa Dubina na Valdeku. Na tomto hřišti se fotbal provozuje dodnes.
 
Roku 1957 díky nesmírné obětavosti a nadšení místních občanů a to nejen členů TJ. Sokol Braškov se podařilo vybudovat kabiny.
 
V roce 1963 TJ. Sokol BRAŠKOV poprvé postoupila do I.B třídy. Na podzim tohoto roku byla na hřišti dokončena výstavba kryté tribuny , která ke svému účelu slouží dodnes.
 
V roce 1986 – 21.6. se TJ.Sokol Braškov utkal v pohárovém zápase na Velké Dobré s mužstvem JZD Blšany – pozdějším učastníkem 1. fotbalové ligy. Braškov prohrál 0:4. V témže roce braškováci postoupili  z III. Okresu Kladno s náskokem 8 bodů.
 
V roce 2007  - 3.června po domácím zápase proti Spartě Doly Kladno s výsledkem 8:1 , si braškováci po druhé v historii zajistili postup do I.B třídy, kterou kopou dodnes.